BAL KARNAWAŁOWY 2019

w Hotelu Jan Sander (Rąbień/Łódź)

termin: 23.02.2019 r.

 

» W ten Karnawałowy wieczór nasz szef kuchni,

zaprowadzi Państwa w podróż kulinarną  dookoła świata.

» Muzyka na żywo – COVER BAND SZEDAR

140 zł/osoba

OFERTA LAST MINUTE – 99 zł/os.

MENU KARNAWAŁOWE

I. ZUPA

  • Bulion grzybowy z kołdunami

II. DRUGIE DANIE

  • Udo z kurczaka faszerowane włoszczyzną gotowaną sous vide
  • Kotlet Cordon blue (faszerowany serem i szynką)
  • Suflaki z jagnięciny
  • Kacze udo marynowane w warzywach korzennych

DODATKI

  • Ziemniaki z wody z koprem
  • Kluski półfrancuskie lub gnochii
  • Kapusta modra z boczkiem
  • Bukiet sezonowych surówek

III. DANIE CIEPŁE

  • Cannelloni ze szpinakiem i beszamelem

IV. DANIE CIEPŁE

  • Kwaśnica z prażokami

BUFET ZIMNY

  • Półmisek mięs pieczonych:
    • kurczak faszerowany szpinakiem
    • kaczka faszerowana na słodko
    • brzuch z czosnkiem niedźwiedzim
    • schab faszerowany brokułem i serem feta
  • Pstrąg faszerowany (serwowany na ciepło)
  • Pasztet myśliwski z żurawiną
  • Tradycyjny śledź w oleju z cebulką
  • Śledź po kaszubsku
  • Wytrawne ptysie faszerowane pastą z makreli
  • Rolada serowa z wędzonym łososiem i szpinakiem
  • Tortilla z kurczakiem i warzywami
  • Carpaccio z buraka podane z rukolą i serem feta oraz kremem balsamicznym
  • Terrine z kurczakiem, brokułem i karotką
  • Sałatka brokułowa z fetą w sosie jogurtowym z prażonymi migdałami
  • Sałatka z kurczakiem, pomidorem, ogórkiem, serem wędzonym i sosem czosnkowym

BUFET SŁODKI

  • Cztery rodzaje ciasta domowego wypieku
  • Owoce sezonowe
  • Finger food’s

NAPOJE B/O

  • Kawa, herbata w  formie bufetowej
  • Napoje zimne : woda z cytryną, soki owocowe w dzbankach
  • Napoje gazowane z grupy Pepsico (uzupełniane przez 6 godzin) – Pepsi, 7Up, Mirinda

Rezerwacje na Bal Karnawałowy / Ostatki 2019 w Hotelu Jan Sander

przyjmujemy telefonicznie do wyczerpania miejsc.

 

Termin:

23.02.2019

 

Cena balu

140,00 zł/os.

OFERTA LAST MINUTE: 99 zł/os.

 

 

ZADZWOŃ JUŻ DZIŚ » +48 42 280 77 08 « I ZAREZERWUJ MIEJSCE !

LUB MAILOWO: biuro@jansander.pl

NAPISZ LUB ZADZWOŃ: KONTAKT

 

bal hotel karnawał restauracja

Bal Karnawałowy, karnawał…

Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, z łaciny: carnem levāre (“mięso usuwać”) bądź caro, vale (“żegnaj mięso”). Pokrewne nazwy to starowłoskie carasciale z łaciny carnem laxāre, rumuńskie cârneleagă z carnem ligat, oraz hiszpańskie carnestolendas z caro tollenda. Wszystkie oznaczały pożegnanie mięsa przed rozpoczynającym się wielkim postem. Inna etymologia tej nazwy, każe szukać jej źródeł w łac. carrus navalis wóz w kształcie okrętu, który uczestniczył w procesji świątecznej ku czci bogini Izydy a później Dionizosa w starożytnym Rzymie.

Karnawał wywodzi się z kultów płodności i z kultów agrarnych. Od głębokiej przeszłości utrzymywało się przekonanie, że im wyższe będą skoki, tym wyżej będzie rodziło zboże. Między innymi dlatego Karnawał jest tak ściśle związany z tańcami. W wielu krajach europejskich, zwłaszcza na wsiach praktykowano także tańce dookoła ogniska, najczęściej w formie koła.

Ostatki 2019 i Bal Karnawałowy:

Ostatkizapusty (lud. mięsopustśląs. kozelek, odpowiednik prawosławnej maslenicy) – słowo to oznacza ostatnie dni karnawału zaczynające się w tłusty czwartek, a kończące się zawsze we wtorek, zwany w Polsce „śledzikiem” (w Wielkopolsce jest to tzw. „podkoziołek”). Następny dzień – Środa Popielcowa – oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc. Obydwa święta są świętami ruchomymi. W ostatki urządza się ostatnie huczne zabawy, bale przed nadchodzącym okresem wstrzemięźliwości.

Największym balem karnawałowym jest karnawał w Rio de Janeiro rozpoczynający się w ostatni piątek przed Środą Popielcową i trwający przez pięć dni aż do środy nad ranem.